Geef de tijd de tijd

‘Wat duurt het toch lang voordat mijn dromen uitkomen! Zou het wel gaan gebeuren? ‘ Ken je dat gevoel?Je hebt een prachtige droom. Je stelt jezelf doelen en gaat vol vertrouwen op pad. Iedere dag zet je stappen. De ene dag een grote en de andere dag een kleinere. Vertrouwen houden is in het begin makkelijk. Je voelt de verandering in je leven al. Het voelt alsof alles wel op zijn pootjes terecht zal komen.

En opeens hakt het er in. Het element tijd. Die droom visualiseren was simpel. De stappen zetten kan je ook wel. Maar dat geduld!!

Soms lijkt het alsof tijd voorbij kruipt. Je zet je stappen toch? Je doet je best toch? Waar blijft dan het resultaat? Verandering kost tijd dus je bent eigenlijk veel langer bezig je droomdoelen werkelijkheid te maken dan dat je zelf had gehoopt. Er zijn veel meer dingen die meespelen dan je dacht. Veranderen van gedrag, van gedachtepatronen, eigenlijk het daadwerkelijk veranderen van je werkelijkheid. Pfff, waar haal je dat geduld daarvoor vandaan?

Ik ben niet een heel geduldig type. Ik zou het graag willen zijn, maar helaas, het zit er van nature niet in. Ik houd van snelle groei, snelle ontwikkeling, van nieuwe ideeen en het gevoel dat ik heerlijk op grote golven van verandering kan surfen die me snel naar mijn nieuwe bestemming brengen. Tijd is dan ook een lange tijd niet mijn vriend geweest in die zin. En geloof me, ik worstel er nog regelmatig mee.

Toch heb ik de paradox van tijd ontdekt en kan ik die nu toepassen in mijn leven. Tijd is relatief. Tijd is vloeibaar.

Hoe meer je vecht tegen tijd hoe langer dingen duren. Al je energie gaat naar het afdwingen van het resultaat wat je graag wilt. Je steekt je tijd in afzetten tegen de tijd in plaats van mee gaan in de stroom van tijd. Dit maakt het zwaar, zorgt dat je worstelt met je vertrouwen en het lijkt eindeloos te duren.

Alles gebeurt precies op tijd. Kijk maar eens naar de natuur. Het is perfect afgestemd op tijd. Als een boom in de winter zijn bloemen zou willen delen zouden ze direct sterven. Het weer, de benodigde warmte, de juiste omstandigheden zijn er nog niet.

Dus wacht de boom geduldig. Hij laat zijn bladeren los en durft maanden kaal en naakt te staan. Wetende dat de nieuwe bladeren, de bloemen en de vruchten weer zullen komen.

Als je erop gaat zitten wachten dat lijkt het eindeloos te duren. Als je je afstemd op wat je in de tussentijd mag doen dat stap je weer in die natuurlijke stroom. Je gaat die verandering van gedrag, van gedachtepatronen en het daadwerkelijk veranderen van je werkelijkheid aan. Iedere dag blijf je een stap zetten, in het vertrouwen dat jouw nieuwe bladeren, bloemen en vruchten zullen komen. Je zult misschien zelfs merken dat er in andere gebieden van je leven volop bloei is. Daar leer je van genieten. En je leert te genieten van de tijd die je zelf hebt om te ontplooien. Om te groeien en te rijpen.

En voordat je het weet is het tijd. Is alles op zijn plek gevallen. Veel sneller dan jij had verwacht! Je hebt tijd de tijd gegeven. Die ruimte die je het hebt gegeven heeft in je voordeel gewerkt. Tijd is je vriend geworden en heeft je gezegend met het behalen van jouw mooie droomdoel.

Nu even de tijd nemen om er echt van te genieten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *