Je innerlijke navigatiesysteem

De afgelopen week stroomden de inzichten, de beelden en de visie binnen. Ik weet nu welke kant ik op werk. Mijn oude reflex is meteen aan de slag gaan. Zodra er informatie binnenkomt ‘moet’ of wil ik dat normaal gesproken meteen omzetten in actie. Deze keer besefte ik me dat ik alleen maar hoefde te luisteren. Ik had de ‘radio’ aangezet en nu was het zaak om naar de ‘muziek’ te luisteren. De hele week ben ik bezig geweest met woorden en inzichten opschrijven en met mensen er over praten. De visie ontstond vanzelf. Iedere vraag die ik stelde werd beantwoord.

Waar ik al een tijd zocht hoe alle puzzelstukjes in elkaar pasten, is het nu ineens glashelder. Ik weet waar ik naar toe mag werken. Ik voel het heel diep van binnen. Ik vind het bijzonder hoe dan opeens ook alles weer vanzelf op mijn pad komt. De juiste mensen, de mogelijkheden, de inzichten en de stappen die ik mag zetten.

Het doet me beseffen hoe belangrijk het is dat je je innerlijke navigatiesysteem scherp instelt. Hoe vaak lopen we niet door ons leven zonder duidelijk doel? We zoeken, zoeken en zoeken en hebben het gevoel nooit echt te vinden. Ja, ons pad leid ons wel redelijk richting wat we willen. Toch is het net niet wat je wil. Regelmatig raken we het pad weer kwijt en komen we opeens ergens aan waar we helemaal niet willen zijn. Hoe kan dat toch?

Als je op pad gaat met de auto, kan je je navigatie instellen. Je voert de plek in waar jij wil zijn. Laten we zeggen dat je naar Amsterdam wil. Als je Amsterdam invoert, zal de nagivatie je naar Amsterdam brengen. Misschien leidt het je wat om omdat er wegen open liggen maar je weet dat je op je bestemming aan zal komen. Je weet dat je daar op kan vertrouwen.

In ons leven vinden we het vaak veel lastiger om zo concreet een bestemming in te voeren. We willen bijvoorbeeld naar Amsterdam, maar vragen ons af of dat ik wat we echt willen. Kunnen we daar wel overleven? Is het echt wel wat we willen? Is dat wel voor ons weggelegd? Wie ben jij om je dorp te verlaten terwijl iedereen daar veilig blijft?

Wat we dan doen, is een ruime richting invoeren. Zo gaan we wel de goede richting op maar hoeven we niet over al die lastige vragen na te denken. We voeren in dat we naar de randstad willen. Ons innerlijk navigatiesysteem gaat direct aan het werk. ‘Jij wil naar de randstad, dan zal ik je daar brengen.’ De randstad is groot. ‘Waar zou je heen willen?’ denkt je navigatiesysteem.

Jij weet dat je naar hartje Amsterdam wil maar dat durf je niet uit te spreken. Dus gokt je navigatiesysteem. ‘We hebben Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Je woont nu in een dorp. Je wil naar de randstad dus je wil vast iets drukkers. Wat is de gouden middenweg? Ik ben het beste navigatiesysteem wat er is, ik weet zeker dat jij naar Amstelveen wil.’

Je navigtiesysteem leidt je liefdevol naar Amstelveen. Daar aangekomen ben je ergens wel trots dat je behoorlijk dichtbij bent. Toch is het niet helemaal wat je wou. Maar wie ben jij om te zeuren? Misschien is dit wel wat bestemd is. Misschien is dit het hoogst gegrepen voor jou. Je kan maar beter tevreden zijn. Ergens blijft altijd knagen dat je niet bent waar je echt wil zijn.

Zorg dat jij je navigatiesysteem goed instelt. Wil jij naar hartje Amsterdam, voer dan hartje Amsterdam in. Neem je tijd voor het instellen. Het kan heel goed zijn dat je allerlei overtuigingen hebt die in de weg staan. Misschien ben je nog op zoek naar wat je eigenlijk echt wil. Ga daarom in gesprek met jezelf. Wat is je verlangen? Wat mis jij in je leven? Wat wil je neerzetten? Op welke manier? Hoe moet het eruit zien, voelen, proeven? Waarvan voel jij diep van binnen dat het je nieuwe bestemming is?

Maak het heel concreet. Hier een paar voorbeelden van het verschil tussen de randstad en hartje Amsterdam.

Ik wil meer sporten. Ik ga drie keer in de week sporten.
Ik wil een beter inkomen. Ik kies voor €300,- meer in de maand.
Ik wil slanker worden. Ik wil 7 kilo afvallen.
Ik wil verhuizen. Ik wil wonen in ………
Ik wil gezonder eten. Ik wil meer groenten en fruit eten.
Ik wil een fijne baan. Mijn fijne baan ziet er ….. en …… uit.

Maak er een feestje van. Alles is mogelijk en jij mag kiezen. Een kleine tip, laat het HOE in deze fase los. Durf te dromen en vergeet niet je navigatiesysteem haarscherp in te stellen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *