Tussen pijn en plezier ligt de sleutel voor verandering

Ik ben heel druk bezig met het verwezelijken van mijn dromen. Visualiseren, verduidelijken, opschrijven, onderzoek en een plan schrijven. Het leven van je dromen vraagt erom dat je dingen anders doet. Als je je dromen kon waarmaken op de manier waarop je nu leeft dan zouden het geen dromen zijn. Het zou al je werkelijkheid zijn. Het vraagt een verandering in denken en doen. Een verandering in je mindset.

Om mezelf te voeden in dat proces lees ik graag boeken. Ik ben momenteel het boek ‘Master your mindset, leef je mooiste leven’ van Michael Pilarczyk aan het lezen. Een prachtig boek dat vertelt over de kracht van je mindset. Het leert welke elementen belangrijk zijn om de juiste mindset te creeeren die je in jouw mooiste leven brengt.

Zoals ik al schreef vraagt dat om een hele verandering. Ik heb het gevoel dat ik al heel lang bezig ben met dat proces. Er is al zoveel opgeruimd in mijn leven, ik heb al zoveel nieuwe keuzes gemaakt. Ik leef al een heel ander leven dan dat ik twee, vier of vijf, zeven of tien jaar terug deed.  Toch blijft er één ding constant. Ik heb het gevoel dat ik ergens tussen pijn en plezier leef. Hoe mijn leven ook verbetert, ik blijf pijn willen vermijden en streven naar plezier. Iets in mij  verlangt ernaar dat dit stopt. Dat ik er gewoon eens ben. Tegelijk lijk ik gewoon niet anders te kunnen. Als ik een doel bereikt heb is er wel weer een nieuw pijnpunt en een verlangen naar nieuw geluk.

Ik heb mezelf vaak afgevraagd of ik niet gewoon verslaafd ben aan pijn. Waardoor ik het steeds weer blijf zoeken en dus ervaren. Als ik heel eerlijk naar mezelf kijk dan denk ik het niet. Ik ga niet voor mijn plezier in pijnlijke situaties zitten en blijf ook niet meer hangen in oude pijn. Dat verwacht ik niet meer van mezelf. Ik houd van mezelf en stap uit de situaties die niet meer passen. Wat gebeurt er dan wel? Waarom blijf ik pijn creeren en ervaren in mijn leven?

Michael Pilarczyk gaf me het antwoord. Hij schrijft; ‘Er zijn twee overheersende krachten die ons gedrag sturen. We doen er alles aan om pijn te vermijden en we willen het liefste zo veel mogelijk plezier ervaren. Ons brein is miljoenen jaren lang geprogrammeerd om gevaar te signaleren en pijn te vermijden. Wanneer we moeten kiezen wint pijn vermijden het van plezier maken. Om een hefboom in handen te krijgen is het noodzakelijk om helse pijn te koppelen (assosiatie) aam jet moet veranderen van ons gedrag (ingesleten patronen ofwel gewoontes). Tegelijkertijd moet je een plezierige beloning koppelen aan het resultaat van je nieuwe gedrag. De meeste mensen zien verandering niet als noodzaak. Dus de enige manier is een gevoel van urgentie te creeren. ‘

Poeh, dat is eigenlijk wel een opluchting. Ineens snap ik heb. Eigenlijk ben ik dus een kanjer in het creeren van een hefboom voor verandering. Dat is gaaf. Ik denk zelfs dat dit het antwoord is op een vraag die mensen me vaak stellen. ‘Margot, hoe komt het dat jij ook echt je stappen zet? Dat jij ook daadwerkelijk verandert waar ik vaak blijf hangen?’

Ik snap nu wat ik doe. Ik verlang naar nieuw geluk, naar nieuwe mogelijkheden en schrap mijn oude patronen als mogelijkheden. Ik geef ze het stempel pijn waardoor ik het niet langer wil ervaren.  Iedere stap terug, iedere ‘terugval’ creert pijn. Het geeft me een boost, het geeft me het impuls om ook echt te veranderen. Het maakt dat iedere stap uit die pijn een overwinning is. Alleen die overwinning is al een beloning.

Ik geef toe, het is niet altijd de makkelijke manier van leven. Tussen pijn en plezier. Het is wel een geweldige katalisator. Het geeft me iedere keer de kracht en motivatie die nodig is om mijn dromen uit te doen komen.

Ik ben heel benieuwd hoe werkt dit voor jou?

Graag geef ik je de opdracht uit het boek mee. ‘Bedenk één ding dat je graag wil veranderen. Neem nu het besluit dat je echt wilt en dus gaat veranderen. Bedenk alle pijn die je kunt koppelen aan je oude gedrag als je niets verandert en welke consequenties dit heeft voor jouw leven. Ga uit van het meest dramatische gevolg. Bedenk daarna elke plezierige gevoelens je kunt koppelen aan wat je gaat veranderen. Is deze verandering een must voor je?’

Veel succes!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *