Vliegangst, crash, burn or fly

Ken jij dat moment? Er ontstaat een nieuw idee. Het is een super gaaf idee en je bent er helemaal blij mee. Je voelt dat jij dit mag gaan doen. Je voelt het in iedere cel van je lichaam. En je gaat ervoor. Je zet alles klaar om dat idee te gaan delen met de wereld. En dan……….

Paniek. Het zweet klotst onder je oksels, je ademhaling stokt, je hart gaat tekeer en man, alles zegt NEEEE!
Oeps, even vergeten. Dit is een stap uit je comfortzone… Wat als niemand leuk vindt wat je doet? Of erger nog, je krijgt verschikkelijke kritiek. Wat als het een succes wordt, wat dan? Kan je dat wel aan? Het liefste kruip je terug in of onder de dichtst bijzijnde steen. Weg, uit het zicht.

Maar je voelt dat je dit mag doen. Alles wees hier toch naar toe? Dit voelde toch zeker als jouw ‘next step’. Wat gebeurt er allemaal? Wat moet je nu doen? Doorgaan of heel hard wegrennen? Is dit normaal of ben jij gewoon niet geschikt voor deze grote stappen?

Dit is het moment waarop vele mensen in hun hoofd belanden. Piekeren, paniekeren en stress slaan toe. En het verdrietige is, hoe langer je wacht met de stap, hoe erger het vaak wordt.

Deze blog is zowel bedoelt als troost en bemoediging als aanmoediging bedoelt. Jij bent heel normaal! Alles wat nieuw is en wat buiten je comfortzone ligt is eng. Jij wil graag vliegen maar je ego is zo bang om te vallen. Het wil het liefste vasthouden aan wat je al hebt. Dat moet je vooral niet riskeren, dan raakt het in paniek.

Ik zou zeggen neem de sprong. Juist dat wat oncomfortabel voelt draagt jouw groei in zich. Je kunt er wel over na denken hoe groot die sprong moet zijn. Krijg je er wat buikpijn van, is dat juist goed. Je verlegt je grens. Krijg je er maagzuur of krampen van, dan is de sprong misschien net iets te groot. Van jezelf verwachten dat je dat toch moet doen is jezelf pesten.

Tips in deze situatie:

  • Kies een sprong die je net genoeg buikpijn geeft zodat het je ook de groei geeft waar je naar verlangt.
  • Maak het zo aangenaam mogelijk voor jezelf. Bij mijn eerste live moment op Facebook wat mijn laptop omringt met mijn engeltjes en edelstenen. Het gaf me het gevoel dat ik beschermt was. Bij de eerste cursus die ik gaf had ik een ervaren leider naast me. Je mag best lief zijn voor jezelf.
  • Verwacht niet dat al je angst weg gaat. Dit is spannend en blijft spannend. Dat is overigens helemaal okee en logisch als je uit je comfortzone stapt.
  • En zeg dat Fuck it! Ik doe het gewoon. En zet moedig die stap.

Geloof me, er ligt goud en zonneschijn aan de overkant van deze angst. Als je de stap hebt gezet heb je minstens een gevoel van extra ruimte en trots op jezelf. In het mooiste geval heb je een gave verandering begaan, een nieuw avontuur in je leven, een mooi resultaat een super ervaring erbij. Go for it!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *