De dag dat de angst haar bijna ving

Je verlangt naar een leven dat bij je past, waarin je je vrij en blij voelt. Je zet je intenties en je doelen. Je bent klaar om op pad te gaan en…………..

Daar begint vaak het gesodemieter. Je had een doel wat je meer vrijheid zou geven en opeens zit je vast in je eigen gevangenis. Dat hadden we niet afgesproken! Je overlevingsmechanisme steekt de kop op. Als je overlevingsmechanisme sterk ontwikkelt is door omstandigheden in je leven kan dit extra naar voelen. Alle alarmbellen gaan, alle oude patronen gaan schreeuwen. Dit filmpje geeft zo mooi weer wat er gebeurt als je de resetknop in wil drukken van oude patronen. Je kunt het gedrag van Janet in het filmpje zien als je overlevingsmechanisme. Het wachtwoord om het filmpje te zien is alarmbel.

Je loopt helemaal vast in een oorlog in je hoofd. Oude en nieuwe patronen botsen en maken ruzie. Eigenlijk heeft het allemaal met angst te maken. Angst dat je de controle verliest. Angst dat je misschien uit de bocht vliegt. Angst om te falen en angst om te slagen. Angst om iets los te laten wat je lief hebt. Angst kan ontzettend verlammend werken. Ik zie hier vele mensen vastlopen.

Angst wordt vaak gezien als een negatieve emotie. Onze spieren verkrampen, we kunnen het er benauwd van krijgen en ons hoofd stopt maar niet met malen als we ons angstig voelen. Het kan je letterlijk aanvliegen. Angst heeft echter een hele belangrijke functie in ons leven. Het waarschuwt ons voor gevaar. Door bewust te zijn wanneer en waar we angst voelen leren we onszelf kennen. We ontdekken wat wij als gevaar ervaren.

Ik heb door de afgelopen jaren heen veel geleerd over angst. Ik heb zelf paniekaanvallen gehad en werk met mensen die veel last van angst hebben. Dit zijn de soorten angst die ik inmiddels heb ontdekt.

Functionele angst

Angst om als vrouw (of als man) alleen door het donker te lopen. Angst die je voelt als een groep mensen niet vertrouwd voelt. Deze angst waarschuwt je voor mogelijk en heel reëel gevaar. Als je midden op de weg staat en er komt een auto aan dan moet je meteen weg wezen. Deze angst vraagt je om direct te handelen.

Angst voor groei

Deze angst is meer het soort angst dat je verhalen vertelt. ‘Jij bent niet goed genoeg’. ‘Je hebt niet de middelen om die stap te nemen’. ‘Je bent niet veilig als je die nieuwe stap neemt’. Angst voor het onbekende wordt het ook wel genoemd. Het is de angst die naar boven komt als je uit je comfortzone stapt. Het klinkt onschuldig maar deze angst kan je ook heftige lichamelijke reacties geven. Het kan voelen alsof je dood gaat. En… eigenlijk is dat ook zo. Wauw, dat klinkt heftig hé! Natuurlijk ga je zelf niet dood maar je laat een stukje van jezelf los. Om te groeien laat je oude overtuigingen die niet meer werken los. Die overtuigingen heb je echter ergens opgedaan omdat ze jou dienden. In welke vorm dan ook. Nu gaan deze overtuigingen sterven en dat kan veel angst oproepen. Wie ben jij zonder die overtuigingen? Ben je nog wel veilig buiten je comfortzone? Hoe sterker je deze angst voelt, hoe dichter je bij jouw succes bent. Dit is het moment om door te zetten. Luister naar je gevoel maar doorzie de illusie van de verhalen. Je bent bang maar dit is niet het moment om te stoppen. Zet de volgende stap en die daarna en voordat je het weet ben je aan de andere kant van deze angst en vier je je vrijheid.

Angst voor je emoties

Het is bijzonder hoe bang wij mensen voor emoties kunnen zijn. We zijn bang voor de pijn en het verdriet van een verlies. We zijn bang voor onze eigen boosheid. Soms zijn we zelfs bang voor onze vreugde, want wanneer wordt het ons weer afgenomen? Onze hoofdprioriteit is overleven. Daarin passen deze emoties vaak niet. We duwen ze daarom weg, onderdrukken ze. We willen altijd met goede moed doorgaan. Hoe langer we emoties wegdrukken hoe groter ze groeien. Ergens in het donker in een kast van ons brein. Zegeltjes sparen wordt het ook wel genoemd. Bij ieder moment van pijn, verdriet of boosheid plakken we een zegeltje. Je voelt dat de zegelkaart steeds voller wordt. Het wordt steeds enger om te voelen. Als je nu gaat huilen dan zou het hek wel eens van de dam kunnen zijn. Dan wordt je overspoelt.

Dus nog maar een zegeltje. En dan, zit opeens je kaart vol. Je schiet van 0 tot 100 in 1 seconde en er is alleen maar verdriet, boosheid en/of pijn. Pas dan gaan we er doorheen. Deze angst vertelt je dat het tijd is om je emoties toe te laten. Hoe langer je spaart hoe heftiger ze zijn. Emoties willen alleen maar gezien en gevoelt worden en daarna vertrekken ze weer. Geef ze de ruimte om er te zijn en ontdek de ruimte die dat geeft.

Angst die helemaal geen angst is

Dan heb je nog de angst die eigenlijk helemaal geen angst is. Het geeft je alle fysieke kenmerken waardoor je denkt dat je angstig bent. Een hart dat harder klopt, een droge keel en een hoge alertheid. Ja, dat is angst toch? Of… is het opwinding en enthousiaste. Als je iets nieuws gaat ondernemen en je hebt er heel veel zin in dan ontstaan ook deze symptomen. Ben je erg bekent met angst en paniek, dan is er een grote kans dat deze kenmerken in jouw hersenen het verkeerde stempel krijgen. Je denkt dat je angst bent maar eigenlijk heb je er gewoon ontzettend veel zin in. Je bent blij met je nieuwe uitdaging en kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Jij wil stralen!

Deze ‘angst’ vraagt dat jij er doorheen prikt. Jij kan echt het verschil waarnemen. Je hoeft jezelf alleen maar te vragen, ‘ben ik bang of ben ik enthousiast en opgewonden?’ Het antwoord komt vanzelf. Je zult zien dat als je inderdaad gewoon heel opgewonden bent voor je nieuwe uitdaging, het angstige gevoel vanzelf verdwijnt.

Bewustzijn is de sleutel

Okee, even kort op een rijtje. Je bent je nu bewust:

* dat je angst groeit niet door je besluit om te veranderen, je bent je er meer gewaar van.
* Angst hoeft niet uit je leven te verdwijnen.
* Angst kan je alleen gevangen houden als jij dat toe staat.
* Jij mag kiezen waar jij je mee verbindt.

Dit zijn de sleutels tot een gelukkig leven. Het heeft geen enkele zin om met angst te vechten. Het donker in ons leven verdwijnt niet doordat we ons er met kracht tegen verzetten. We voeden de angst juist doordat we er zoveel energie naar toe sturen. Door ruimte en licht in angst te brengen, krimpt de angst en het donker vanzelf.

Wat doe je dan wel met angst?

* Maak ruimte voor je angst. Nodig deze uit. Je hoeft het verhaal of het gevoel niet te versterken, je hoeft er niet naar te handelen. Je hoeft er alleen naar te luisteren. Wat vertellen jou lijf en je koppie je? Welke vorm van angst voel je? Is het wel daadwerkelijk angst?

* Alleen al door de angst uit te nodigen schep je ruimte en breng je er licht in. Je kijkt met liefde naar wat er bij je gebeurt. Heel vaak ontdekken we hier al dat het allemaal veel minder eng is dan we dachten. Een spook in het donker is veel minder eng dan een spook in het licht.

* Nu jij je bewust bent van de angst die je voelt kan je kiezen wat jij nodig hebt. Is het belangrijk een stapje extra te zetten of juist even troost te zoeken bij iemand? Moet je nu onmiddellijk handelen of is het juist goed om even afstand te nemen. Als je dat niet goed weet kan je ook de open vraag stellen: wat heb ik nu nodig? Zet een bakje koffie, ga even door met waar je mee bezig was en je antwoord komt vanzelf.

* Verschuif je aandacht. Draai je koppie nu weer de kant op die jij graag wilt ervaren. Je hebt je angst doorvoeld, richt je weer op wat jij wil ervaren. Wat doet jou op dit moment voelen dat je vliegt? Wat maakt jou op dit moment blij?

Ervaring leert me dat je overlevingsmechanisme zo sterk ontwikkelt kan zijn dat je er zelf niet doorheen komt. Je wil wel vooruit maar blijft in het overleven en vechten hangen. Dat is het moment dat je hulp nodig hebt.  Inmiddels heb ik mij ontwikkeld tot een coach die mensen graag het leven wat bij ze past willen creeren maar steeds in overleving vastlopen. Dit is mijn passie en hier voel ik me geroepen. Loop jij steeds vast in je overleving? Kijk dan eens naar mijn coachingsaanbod Je bent ook van harte welkom om me een mailtje te sturen zodat ik een met je mee kan kijken info@parelvanhetlicht.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *